Steeds meer Belgische overheidsdiensten hergebruiken bestaande componenten. Doe mee aan het ReUse-initiatief!
Raadpleeg onze catalogus en lever jouw bijdrage.
In tijden van e-Government ontwikkelt je instelling meer en meer webtoepassingen. Je maakt architectuurkeuzes, koopt infrastructuur en laat nieuwe software schrijven. En als je nu eens niet van nul moest beginnen?
Je nieuwe software heeft zo goed als zeker componenten nodig waarvan bestaande toepassingen ook al gebruik maken. Recupereer ze, en haal meer rendement uit je ICT-investeringen.
Heel simpel: hergebruik bespaart kosten en geeft sneller resultaat. In plaats van elke component zelf te ontwikkelen, bouw je voort op de kennis en ervaring van anderen. Je gebruikt een element dat al getest is en zijn waarde heeft bewezen.
Zijn de componenten in de catalogus dan interessant voor jouw instelling? Waarschijnlijk wel. Veel instellingen en overheidsdiensten hebben zeer gelijkaardige behoeften. Aangiften doen, attesten genereren, gebruikers beheren… De kans is groot dat iemand anders er al software voor ontwikkeld heeft. En die gebruik je gewoon opnieuw.
Van kleine software-onderdelen tot ervaring en expertise: hergebruik bewijst zijn nut op alle niveaus.
Softwarecomponenten: schrijf ze niet opnieuw, maar vertrek van een bestaande basis voor onderdelen met dezelfde functie. De Software ReUse Catalogus bevat intussen meer dan 70 kleine en grote componenten.
Services: toepassingen van de nieuwe generatie, op basis van webservices of API’s, bestaan uit tal van autonome diensten. Hergebruik ze om diensten gemakkelijk te integreren.
Producten en diensten: sommige instellingen bieden gestandaardiseerde ICT-producten of -diensten aan. Gebruik ze mee: vermijd fragmentering en druk je kosten.
Kennisuitwisseling: jij hebt ICT-specialisten. Wij ook! Laten we onze specifieke competenties en technologieën delen in gebruikersgroepen, in overlegplatformen en op evenementen.
Het wordt een stuk gemakkelijker om software te hergebruiken als die ontwikkeld is met hergebruik in het achterhoofd.
En het is gemakkelijker om herbruikbare componenten te identificeren als je er in een vroege fase aan denkt. Integreer het idee van hergebruik dus in je project life cycle. Zo zie je snel wat het concreet opbrengt.
Om te weten wat je kunt hergebruiken, moet je weten wat er in de gedeelde catalogus zit. En hoe meer er in de catalogus zit, hoe meer je kunt hergebruiken.
Daarom is het belangrijk om je medewerkers én hun netwerk aan te spreken. Hoe breder het idee gedragen wordt, hoe meer mogelijkheden we samen scheppen.
Heb je een herbruikbare component die voor een andere instelling van pas kan komen?
Ideeën uitwisselen over hergebruik? Dat kan op onze evenementen. We organiseren er regelmatig!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hergebruik.
Is jouw project een succes geworden dankzij een hergebruikte component?